Święta, święta, święta! Zatem czas ogłosić wielkie wypieki. Baby wielkanocne, kołacze, serniki. Prawdziwe delicje.

Ale… czy Święta Wielkanocne mogłyby odbyć się bez cudnego w całej swojej prostocie mazurka? Oczywiście że nie! To on zajmuje honorowe miejsce na naszych suto zastawionych stołach.

Mazurek wielkanocny to tradycyjne polskie ciasto. Bogato zdobione lukrem i bakaliami, które widniejąc na powierzchni ciasta mają nawiązywać do zdobionych tureckich dywanów ponieważ najprawdopodobniej mazurek przywędrował do nas z Turcji a jako pierwsze w Polsce zajęły się jego pieczeniem kobiety mieszkające na Mazowszu.

A dlaczego mazurki wypieka się właśnie na Święta Wielkanocne? Słodkie ciasto ma być nagrodą po trwającym 40 dni Wielkim Poście.

Wiemy już, że mazurki wielkanocne z pewnością zagoszczą na wielu polskich stołach; nie tylko naszych uczestników, którzy bardzo przyłożyli się do wykonania tego pysznego ciasta. A ich kreatywność i umiejętności możemy podziwiać tutaj…

Zdrowych i pogodnych Świąt.

 

Instruktor praktycznej nauki zawodu