Zajęcia w ramach programu „Żyj smacznie i zdrowo”

W CKiW OHP w Gołdapi odbyły się kolejne zajęcia w ramach programu edukacyjnego pt. ,,Żyj smacznie i zdrowo’’. Tematem przewodnim było ,,Inteligentne określanie porcji‘’. Młodzież poznawała zalecaną liczbę porcji z każdej grupy produktów spożywczych, którą należy spożyć w ciągu dnia według piramidy żywieniowej, a następnie poznawała miary domowe, handlowe, a także sekret porcji w swoich dłoniach oraz przedmiotowy przewodnik po porcjach. Ciekawostką okazał się fakt, iż spożywając posiłek lub przekąskę poza domem, kiedy nie mamy dostępu do wagi ani innych naczyń miarowych, można szacować prawidłową wielkość porcji określając ją wizualnie na swojej dłoni, kciuku czy pięści. Podczas zajęć uczniowie określali w ten sposób standardową, zalecaną porcję produktu biorąc pod uwagę fakt, że dłonie każdego z nich są różnej wielkości. Oznacza to, że każda osoba powinna jeść różne porcje dopasowane do swoich potrzeb. Uczestnicy dowiedzieli się również, że wielkość porcji poszczególnych produktów spożywczych można sprawdzać za pomocą znanych nam przedmiotów, do których zaliczamy m.in.: talię kart, piłeczkę tenisową, monetę czy kostki do gry. Wiedząc jak one wyglądają i jakim miarom domowym odpowiadają młodzież bez trudności będzie potrafiła określić porcje produktów znajdujących się na talerzu.

Instruktor: Aneta Drożdżal