„Czwartek słodki nie tylko tłusty”

Pączki, pączusie. Pyszności w lukrze z kremem w pudrze z pistacjami i któż jeszcze wie z czym? Koniecznie z różanym nadzieniem. Niebo w ustach! Tej rozkoszy trudno się oprzeć. Oczywiście mowa o tłustym czwartku. To święto wyczekiwane przez wielu smakoszy dobrych słodyczy. To ten dzień kiedy nie liczymy kalorii.

A gdyby tak spróbować zastąpić te pyszności czymś jednocześnie smacznym i dużo zdrowszym ?

Grupa kucharzy postanowiła zrobić psikusa ,,tłustemu czwartkowi” i wykonała zamiast tłustych, zdrowe przekąski.

Przecież obecnie coraz więcej osób świadomie wybiera zdrowe odżywianie. To krok w dobrą stronę ponieważ jesteśmy tym, co jemy. Spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków pozwala nie tylko uniknąć wielu nieprzyjemnych objawów, ale często umożliwia wyeliminowanie wielu schorzeń. Panująca moda na zdrowe odżywianie to niezwykle dobry i korzystny trend, któremu nasza młodzież chętnie się poddała. Przecież w zdrowym ciele zdrowy duch! Wykonaliśmy kilka pysznych przekąsek, m.in.: napoje koktajlowe malinowy i bananowy, kanapki tortowe z pastami smakowymi, gofry szpinakowe, koreczki z ogórka i serka z warzywami, tortillę warzywną a na deser ciastka owsiane. Prace wykonywane były w zespołach. Po wykonaniu ćwiczeń wszyscy zasiedli do stołu aby delektować się pysznościami.



Instruktor praktycznej nauki zawodu